747 ، ملكه ٥٦ ساله آسمانها
در 30 سپتامبر ١٩٦٨، اولین بوئینگ 747 "ملکه آسمان ها" از کارخانه مونتاژ سفارشی خود در اورت، واشنگتن خارج شد.
سرعت پرس– در 30 سپتامبر ١٩٦٨، اولین بوئینگ 747 با لقب “ملکه آسمان ها” از کارخانه مونتاژ خود در اورت، واشنگتن خارج شد. این اولین جت جامبوی پهن پیکری بود که تا به حال ساخته شده بود. حدود٥٠.٠٠٠ کارگر، مکانیک و مهندس آن را در طى ١٦ ماه از یک ایده صرف به عمل رساندند و در اواخر دهه ٦٠ به نمایش گذاشتند. بد بست بدانيد كه تا سال ٢٠٠٧ و معرفی ایرباس A380، این هواپیما بزرگترین هواپیمای غیرنظامی درجهان بوده است.
نسخه های مختلف 747 به روش هايى مختلف و براى مواردى متفاوت مورد استفاده قرار گرفتهاند. به عنوان مثال، در سال ١٩٩٠ یک جفت هواپیمای 747-200 بهعنوان ایر فورس وان- هواپیمایی که در اختيار رئیس جمهور ایالاتمتحده است- شروع به کار کرد.
نكته ديگر آنكه بوئينگ فقط برای تولید 747، مجبور شد سالن توليدى را بسازد که ازنظر حجم و بزرگى، بزرگترين ساختمان توليد هواپيما بوده و البته هنوز هم هست. به اندازه ای بزرگ که مى تواند ٧٥ زمین فوتبال یا کل دیزنی لند را در خود جای دهد!
بسیاری در صنعت هوانوردی – از جمله در خود بوئینگ – معتقد بودند که آینده سفرهای هوایی متعلق به سریعترين ها است، نه بزرگ ترينشان!
آنها در دهه ٧٠ ناوگان جدیدی از هواپیماهای مافوق صوت همانند کنکورد، را در نظر گرفته بودند که پروازهای زیر صوت موجود را به ویژه در مسیرهای طولانی –که 747 برای آن طراحی شده بود- منسوخ می کرد، برای مقایسه، کنکورد می توانست سفر لندن به نیویورک را در حدود سهساعت انجام دهد، در حالی که یک پرواز با 747 (یا هر هواپیمای تجاری زیر صوت دیگری) می تواند ٨ تا ١٠ ساعت طول بکشد.
اما به هر حال اين بوئينگ بود كه پروژه را پیش برد. هواپیمای جدید اولین پرواز آزمایشی خود را در ٩ فوریه ١٩٦٩ انجام داد و در اواخر همان تابستان درنمایشگاه هوایی پاریس، برای مخاطبان جهانی به نمایش درآمد. در پایانسال، اداره هوانوردی فدرال آن را قابل پرواز اعلام کرد و پان ام اولین 747 خود را در ١٥ ژانویه ١٩٧٠تحویل گرفت.
اگرچه عرضه 747-100 با ظرفیتى کامل به خطوط هوایی، وعده کارآمدی و كاهش هزینه ها رامی داد، اما با توجه به شرايط روز ركود اقتصادى در دهه ٧٠ و بحران نفتى، اين هواپيما با مسافر كمترى به هوا مى پريد. ٤٠٠ مسافرداشت. این تا حدی به این دلیل بود که 747 در دوران رکود اقتصادی واولین بحران نفتی به راه افتاد که هر دو منجر به مسافر کمتر شد.
این هواپیما در پایان به اصطلاح عصر طلایی پرواز آغاز شد، زمانی کهسفرهای هوایی همچنان پر زرق و برق تلقی میشد و بیشتر خطوطهوایی به مشتریان ويژه سرويس خود را ارائه میدادند. سياستى كه به جای پر کردن ظرفیت کامل هواپیما، توجيه كننده استفاده از عرشه بالایی ٧٤٧ به عنوان یک سالن برای مسافران درجه یک است.